Мониторинг на обучението в грънчарство в Музеен комплекс с.Бусинци

В рамките на проекта „Посланици на правата си“ екип на фондация „Джендър проект в България“  осъществихме мониторинг на обучението в грънчарство, което се извършва в Музеен комплекс с.Бусинци, община Трън.

Голяма беше изненадата от напредъка на курсистите под ръководството на майстор Светослав Желязков! Изумителна по красота и форми продукция са сътворили ръцете им! Посрещнаха ни щастливи и доволни от себе си лица; заредиха ни и нас с такава положителна енергия, че директора Хаджимитова не се стърпя, а седна на колелото и с помощта на майстора, сътвори първия си, макар и елементарен на вид, съд!

Прочети още...

Осем жени от Трънско чупят стереотипа за "мъжка" професия

На 23 септември 2015 г. в Музейния комплекс по грънчарство в село Бусинци, община Трън, беше сложено началото на практическо обучение в грънчарство на 8 жени и 2 мъже от с. Бусинци, с. Студен извор и гр. Трън. В рамките на два месеца под ръководството на Светослав Желязков -  майстора-грънчар от Регионален исторически музей гр. Перник,  обучаемите ще учат занаята на „прочутата бусинска керамика“, както я характеризира археологът проф. Димитър Овчаров в своя труд „Одухотворената глина“.

Прочети още...

Фотоизложба на Джендър проект в Бяла черква

Фотоизложба в Бяла черква на тема На 22 април- Международният ден на Земята - в Бяла черква отбелязаха 30-годишнината на Природонаучния музей „Към природата с любов” и 95 години от учредяването на пчеларското дружество. Празникът беше отбелязан с откриване на две изложби и с акция по засаждане на декоративни храсти в градината пред музея.

Прочети още...